torsdag, juni 26, 2008

"Analys"

På DNs klimatsida finns det en artikel om veganer och miljön 
- "Ett mer empatiskt sätt att leva".

 Som vegan minskar man utsläppen genom att belastningen på miljön minskar eftersom djurhållningen kräver mycket mer energiåtgång än andra livsmedel.

Många människor som inte förstår hur en vegan tänker eller ens vet vad det är frågar alltid om man inte missar en massa viktiga näringsämnen. Jag svarar precis som Josefine i artikeln i DN:


- Men missar man inte en massa god mat och viktiga näringsämnen?

Som vegan blir man ofta bra på kosthållning, i alla fall om man är seriös, säger Josefin. Det går liksom inte att slarva.

Om man nu tycker att det är så jobbigt att sluta äta kött och man "missar" så mycket så ser inte jag någon anledning till att personen i fråga slutar att äta kött. Men man kan ha vegetariska dagar eller handla ekologiskt och närproducerat kött och andra produkter.


Min familj köper kött från en gård som ligger ca en mil hemifrån. På så sätt vet man hur djuren blir behandlade, köttet är inte dränkt med vatten och man vet vad man betalar för.
I affärerna så består köttprodukterna mestadels av vatten, som ex
korvanalysen av DN . Där hemköps hotdog, och enebackens skinnfria korv innehåller 32 % kött. Sibyllas grillkorv med vitlök och örter innehåller mest kött, 89 %.

Man kan ju undra vad ex korv, nuggets osv. innehåller, för inte är det mycket kött.
Det är ju mest
nermald benväv, skinn, fett och andra rester från djuret.
Men nu ska vi inte bara kränka ner köttet, för det är just dessa rester som är gelatin, som bl.a. finns i godis.


Hur mycket skit får maten innehålla? När blir maten till en konstgjord vara? Snart innehåller inte vår mat något naturligt, utan endast tillsatsämnen och konstgjorda ämnen. 


Lite fakta:

(Källa: livsmedelsverket ) 



  • Gelatin
är ett naturligt livsmedel. Som råvara används hud (svinsvål och nötspalt) och ben från djur som slaktats och godkänts som humanföda.Proteinet kollagen i ben och hud är den egentliga råvaran vid framställning av gelatin.


  • E nummer .

Bokstaven ”E” innebär att Eu har godkänt E numret, E nummer systemet har spridits och används även utanför EU.
  • Tillsatser utan E – nummer. För ett litet antal tillsatser finns inga gemensamma regler inom EU. Ämnenan står därför i ingrediensförteckningen utan E – nummer och bara med sitt vedertagna namn. Exempel på dessa tillsatser är enzymer som laktas, löpe och pektinas.
Fortsättning följer..

1 kommentar:

Anonym sa...

när du drar till Barcelona får du inte gå i mörka gränder själv på nätterna! Främlingar är uinte vänner!